Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Danssommarjobb i Region Stockholm

17 juni 2019

Måndag 17 juni 2019 startade årets Danssommarjobb. I år är det koreograferna Karla Búcaro och Lovisa Wallerström i Danskompaniet Jelnek som handleder ungdomar från kommunerna: Haninge, Nacka, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Nynäshamn. Mellan 1-5 juli går det att se ungdomarna dansa sin föreställning på olika platser runt om i länet.

Håll utkik här efter exakt dag, tid och plats för dansarnas uppträdande i respektive kommun:

1 jul kl.13.30,  Haninge, Poseidons torg vid Haninge Kulturhus

2 juli kl.10-15, Nacka, utanför Dieselverkstaden

3 juli  Rinkeby

4 juli kl.11.00 och 13.30, Hässelby torg

5 juli kl.12.00, hamnen i Nynäshamn

Cirkussamarbete

13 juni 2019

När kultursamordnare Fredrik Ljungestig, Kultur och Fritid samt projektledare Mariana Vodovosoff från Park och Natur, Stadsbyggnadskontoret Haninge kommun började prata om årets upplaga av Haninges Tulpanfestival ville de gärna ha med cirkus.
-      Jag ser någonting högt framför mig sa Fredrik till oss på DIS.
Högt var precis var det blev när akrobaterna Lukas & Aaron bjöds in att ge en akt under festivalen. Det här är ett fint exempel på när olika parter sammanstrålar med idéer, kompetens och gemensamt mål. Det finns många samordnare och arrangörer i kommunerna i regionen som vill satsa på cirkus, för att kunna ge medborgarna upplevelser som man inte alltid ser. I det här fallet fanns även projektledaren Mariana från en annan kommunal förvaltning som stod för projektet Tulpanfestivalen och hon hängde på med cirkustanken. Det mättes yta, höjd, längd med tumstock tillsammans med artisterna och en plan B gjordes ifall vinden eller regnet skull ställa till det.

Den 11 maj sken solen och torget utanför Haninge kulturhus fylldes till bredden av tulpaner, människor, grönska, musik, körer och med cirkus. Den luftakrobatiska akten som visades av Aaron Hakala och Lukas Ivanow undgick ingen på torget och man fick under sju minuter se något man väldigt sällan ser live, om ens någonsin.

 Ett gott samarbete mellan kommun, cirkusartister och DIS – precis så där en vill att det ska vara!

Release för KOKO-boken

29 april 2019

Nu firar vi att vår modellhandbok om KOKO/Kommunkoreograf är klar!
Här kan du läsa om de fem kommuner som haft kommunkoreografer sedan starten 2016 och alla danskompanier som har arbetat på plats. I Stockholmsregionen är det Haninge/Kolko Ink, Upplands-Bro/Ingrid Olterman Dans, Botkyrka/JUCK och Huddinge/JELNEK. Vi har också samarbetat med Kultur i Väst och danskonsulenterna i Västra Götaland. Där har Mölndals kommun huserat Embla dans & teater.

Handboken beskriver värdefulla erfarenheter från olika faser i projekten, dansgruppernas verksamheter samt tankar och reflektioner från olika kommunala funktioner. Vi hoppas att den ska inspirera och ge stöd till fler kommuner att jobba med långsiktiga dansresidens, så att många invånare får möta dans i sin närmiljö.

Här kan du läsa KOKO/kommunkoreografboken digitalt.

KOKO kommunkoreograf är ett treårigt utvecklingsprojekt för att stärka och utveckla
strukturer för dansresidens i kommuner. Projektet är initierat av DIS/Dans i
Stockholms stad och län, och genomförs med finansiellt stöd av Statens kulturråd.

Nätverksträff för community dans i Göteborg

16 april 2019

Den 10-11 april åkte flera Stockholmsbaserade danskonstärer på nätverksträff i Göteborg. Under fem år har vi arrangerat träffar för community dans-intresserade koreografer. Nu har vi kommit en bra bit på väg i att utveckla metoder och utbyta erfarenheter inom fältet för community dans. Läs mer här om alla presentationer och se film från olika projekt.

ZebraDagen

22 februari 2019

Eftermiddagen den 22 mars fylldes Zebradans med förskollärare, arrangörer, danspedagoger och andra intresserade för att ta del av tankar och dans kring kropp, gränser och barn.

Anna Sparrman, professor i tema Barn vid Linköpings universitet, berättade om sin forskning.  Om hur synen på nakenhet har förändrat, hur barn ser på nakenhet i te x konstbilder och hur den pedofila blicken har blivit norm. Vm har makten äver barns kroppar och vem får synas var? Anna berättade om tillfällen där barn har varit med på foton som har väckt starka känslor hos vuxna t ex fotot av Olympia, 6 år. Läs om det här.

Minna Krooks föreställning OBS! Superviktigt! för barn från 4 år tog sedan plats på scen. Med humor och viga kroppar ställdes frågor som; Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Minna Krook berättade om hur föreställningen arbetades fram genom att utforska gränser och fundera över vad som verkligen är viktigt här i livet och att vilja vaska fram en "livsvisdom" att dela med sig av. Se en trailer här.

My Gren som är ZebraDans egen danspedagog fick upp alla besökare på dansgolvet för att pröva både olika bokstäver i kroppen och att skulptera kroppsskulpturer i par. Det avslutades med en stor maskinskulptur med både ljud och rörelse och engagemanget från besökarna var fantastiskt! Här hittar du till ZebraDans hemsida

Slutligen visas DIS dansfilm med barn på scen. Vad händer när professionella dansare och barn arbetar tillsammans i en föreställning? Har vi i Sverige en annan syn än t ex i Frankrike? Varför väcker viss kontakt mellan barn och vuxna starka känslor? Hur kan koreografen skapa förtroende och jämlikhet på scen? Frågorna är många fler än svaren. Men vi fortsättar att ställa oss dem och och fortsätter att diskutera.

Tack alla ni som kom!

Här kan du se klipp från olika danskompanier som arbetar med barn:

Men and Girl Dansce/Fevered sleep

Horses/Kabinet K

Enfant/Boris Charmaz

Intervju med Boris Charmatz

 

Dagen arrangeras av ZebraDans och DIS/Dans i Stockholms stad och län.