Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Cirkuseftermiddag på Danscentrum

6 november 2017

Välkommen till en hel eftermiddag fylld av cirkus och möten med artister, konstnärer och kollegor! Du kommer att få se föreställningen Blick med Kapsel, samt se längre och kortare delar ur föreställningar och höra vad som är på gång. Kaffe, smörgås, godis och skön stämning utlovas!

Datum: 24 november

Tid: kl.13-17

Adress: Jungfrugatan 7, T-bana: Östermalmstorg

På kvällen finns det möjlighet att se Hairy Tales med M.P.A.C, en feministisk punkcirkus som gästspelar på Teater Tribunalen. Boka här.

Hoppas att du som arrangör kan komma, ta gärna med dig kollegor och andra intresserade. Anmäl dig senast den 13 november till:

Varmt Välkommen!

Lillemor Strand Bandmann /Cirkuskonsulent, DIS

foto: Henning Eriksen, Kompani Tvärslöjd

Mötesplats barnkultur

23 oktober 2017

Årets sista Mötesplats Barnkultur är måndagen den  20 nov kl 17.00. Varmt välkomna tikll Musikaliska på Nybroplan 11. Då kommer scenkonstkollektivet MELO som är ett kollektiv av personer med bakgrund inom musik, dans, konst och arkitektur. På denna mötesplats kommer de att dela med sig av sina erfarenheter om arbetet som de senaste åren har fokuserat på barn och unga med särskilda behov. MELO har genom flera års utforskande hittat förhållningssätt att arbeta med normbrytande funktionalitet, bland annat genom den interaktiva föreställningen Spåra (2012), Tillhet (2016) samt workshops. Sedan starten 2005 har MELO skapat sceniska verk, musik, ljudkoreografi/-arkitektur och verk för barn. De experimenterar på olika sätt med publikens roll och delaktighet i verken och laborerar med förhållandet publik/aktör och scenrum/publikplats.

Gruppen består av Melina Mastrotanasi, Sara Soumah, Andrea Fantuzzi, Ola Hjelmberg och Isa-Maria Kvensler.

Mötesplats Barnkultur arrangeras i samarbete med Länsmusiken, Centrum för barnkulturforskning

Varmt välkomna!

foto: Carina Savborg

Skapa dans Stockholm avgjord!

9 oktober 2017


Den 7 oktober arrangerades koreografitävlingen Skapa dans för unga mellan 15-21 år från hela Stockholm. Åtta grupper och koreografer med sammanlagt 22 ungdomar deltog. Det var en väldigt hög både konstnärlig och teknisk nivå och juryn hade det inte lätt! Koreografierna bjöd på afrobeat och olika typer av samtida dans med intensivitet, komik och scennärvaro. Juryn bestod i år av Linn Fletcher förra årets vinnare, Maria Härenstam/Dansens Hus, Conny Jansson /dansare och koreograf Rytm Bá och Jonna Hökengren/dansare och koreograf i L.A.C. Konferencier var  Emelie Empo Enlund från performancekollektivet JUCK och i år kunde publiken njuta av cikrusakter av Jonathan Morell och Kompani Tofs i pausen. Som mellanakt visade LDC från Lidingö sitt vinnande bidrag från Danskarusellens tävling under våren. Läs mer och anmäl dig till Danskarusellen här.

De som publiken utsedde till sin vinnare för publikens pris var stycket Jag tappar hakan när jag ser dig av koreografen Evelina Jacobson Potenciano. Dansare förrutom Evelina var Corneli Andersson, Isabella Holmström och Ida Rastbäck. 

Hederspriset gav juryn till William Nylind med stycket A dancer´s song med motiveringen; "Med estetisk finess och starka, visuellt vackra element vilar koreografen i modiga bilder"

Första priset fick Maja, Ella och Judith med We should get to know each other med motiveringen: "Med sug i blicken fångar dansarna in publiken i en väldigt samtida performance" Här ovan ser ni dem på fotot som är taget av Jennifer Drotz Ruhn.

Stort grattis till er alla! Vill ni se första pristagarna tävla i Riksfinalen så är ni välkomna till Riksfinalen på Riskteatern i Hallunda den 4/11 kl.16.00. Här kan ni se facebooksidan där ni ser eventet:

https://www.facebook.com/skapadansriksfinal/

Här kan du se trailern från Skapa dans regionstävling Stockholm, 2017.

Vinnarna vann också biljetter till Dansens Hus som har sponsrat oss.

Vi tackar också alla våra sammarbetsparter; Solna Stad, Lidingö Stad, Vallentuna kommun, Botkyrka kommun, Sollentuna kommun, Huddinge kommun, Nacka kommun, Spånga Tensta SDF, Kulturskolan Stockholm. Tack även till Dieselverkstaden och vår ljussättare och tekniker Lasse Liljegren.

Väl mött på Riksfinalen!

 foto: Jennifer Drotz Ruhn

Dans och cirkussommarjobb 2017

27 september 2017

Under tre veckor i somras samlades 21 ungdomar från olika delar av länet och sommarjobbade som dans och cirkusartister. Franziska Kusebauch och Angeliki Meli ledde det konstnärliga arbetet med bidrag från DIS,Stockholms läns landsting och kommunerna. I filmen nedan kan ni se vilka platser de besökte och hur de skapande en föreställning utifrån temat att flytta.

Zebradagen

18 september 2017

Nu är det dags igen!

Välkomna till en inspirations- och fortbildningsdag den 10 november kl.13-16 som riktar sig till pedagoger inom skola och förskola samt arrangörer. 

Under dagen lyssnar vi till Eva Bojner Horvitz som har undersökt hur dans på olika sätt påverkar oss, hur musik och dans kommunicerar med kroppen och vice versa. Eva är forskare i kulturhälsa och doktor i socialmedicin. Vi tittar på föreställningen Sadunära, med två dansare och en musiker, för barn från 6 år. Publiken får testa rörelser och vi bjuder på fika. Maria Nordlöw, utbildare i dans och drama på SMI/Stockholms musikpedagogiska Institut, berättar om hurvi kan använda kroppsspråket för att kommunicera. Dagen arrangeras av ZebraDans, DIS/Dans i Stockholms stad och län och Länsmusiken i Stockholm. 

Anmälan/info: 08-702 92 01, lotta@zebradans.se

Adress: Renstiernas gata 48. Deltagandet är gratis men anmälan är bindande.

Dans på röda linjen

12 juni 2017

Nu har vi startat vårt nätverk Dans på röda linjen!

Vi  vill öppna upp och länka samman dansplatser för att unga ska få tillgång till mer dans. Genom en samverkan och gemensam planering kan platser utmed tunnelbanans röda linje synliggöras och kopplas ihop. Genom att stärkas i sin dans och sitt dansskapande ges unga möjlighet att ta plats i det offentliga rummet och på det sättet få en ökad kunskap om de dansmöjligheter som erbjuds. Vårt mål är att samordna workshops, events, föreställningar och utbildningar för att fler unga hittar dit och åka mellan platserna. Läs mer här

Här kan du se en powerpoint om Dans på Röda linjen

Dans på röda linjen är ett samarbete mellan: Danskonsulenterna/DIS/Dans i Stockholms stad och län, Botkyrka kommun, Botkyrka Kulturskola, Huddinge kommun, Huddinge Kulturskola, Riksteatern, Föreningen Dansbana!, Andra hemmet/Fryshuset Skärholmen, Kulturskolan Stockholm, Solna Kulturskola, Dans- och Cirkushögskolan (DOCH), Idrottsförvaltningen Stockholm/Idrottskoordinatorn.

 

KOKO/Kommunkoreograf

30 maj 2017

KoKo/Kommunkoreograf till Huddinge kommun och Mölndals kommun

 Under 2016-17 har Haninge kommun, Botkyrka kommun och Upplands bro kommun haft en KoKo/kommunkoreograf. Kolko Ink, Ingrid Olterman Dans och JUCK har tagit plats i kommunernas kulturhus, fritidsgårdar, scener, festivaler, seniorboenden, skolor, förskolor och andra platser. Dansfilm, föreställningar, workshops, sommarjobb-de har skapat utrymme för dans och rörelse med kommunens medborgare. Nu är det dags för en KoKo i Huddinge kommun. Åtta ansökningar har kommit in och under september månad kommer DIS tillsammans med kommunerna och Kultur i Väst välja ut KoKo för nästa år!

Du kan läsa mer om KoKo i Botkyrka/JUCK och Upplands Bro/Ingrid Olterman Dans.

KOKO/Kommunkoregraf möjliggörs av Kulturrådets utvecklingsbidrag, Stockholms läns landsting, värdkommunen och DIS. 

foto ovan JUCK: Linus Enlund

foto nedan Ingrid Olterman dans: Martin Skoog

 

Nätverksträff Communitydans

23 mars 2017

DIS har tillsammans med Kultur i Väst och danskonsulenterna i Västra Götaland ett nätverk av danskonstnärer som arbetar med community dans. Nästa möte är på Kultur i Väst den 16 november kl.10-15.30. Om du är från Stockholm och vill åka dit så kan vi betala resan för ca 10 st.

Nätverket har funnits i snart 3 år och samlar danskonstnärer som arbetar med communitydans som metod. Vill du veta mer om själva begreppet så läs här. Syftet med nätverket är bl a att utbyta och stärka erfarenheter, lyfta communitydansfältet och sprida info om projekten. 

 

Samlad hemsida för danskonsulenter i Sverige

18 maj 2016

SRD, Samarbetsrådet för regional dansutveckling har nu en hemsida där det lätt går att hitta information om dansen runt om i Sverige. SRD består av danskonsulenter och dansutvecklare i de flesta av Sverigees län och regioner. Vi samarbetar kring t ex community dans, arrangörsutveckling, koreografitävlingen Skapa dans och Skapande skola. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med dansen:

https://regionaldansutveckling.se/