Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Inspirationsdag för cirkus

10 oktober 2019

För andra året i rad höll DIS i en inspirationsdag för cirkusen på Fria Teatern i Högdalen. Den 3 oktober möttes grupper, artister, samordnare och arrangörer från hela regionen.Under dagen visades pitchar, work in progress och Below Zero visade hela sin föreställning PACE.

Det var många samtal och möten mellan artister och samordnare under dagen. Resultaten av dessa viktiga dagar ser vi på DIS. Behoven av scenkonstsubventionerna för cirkusen riktade till barn och unga är just nu mycket större än vad vi kan tillgodose!

Dessutom samarbetar DIS med CirkusMania som i februari 2020 anordnar en regional cirkusfestival där sju kommuner  i skrivande stund kommer att medverka. Läs mer om CirkusMania här.

Här ser du programmet från dagen och kontaktuppgifter till dagarna.

 

 

Skapa dans Stockholm 2019

1 oktober 2019

I lördags arrangerades Skapa dans Stockholms regiontävling på Dansens Hus i Stockholm. Tio bidrag med egenskapad koreografi tävlande om första priset som är att gå vidare till riksfinalen på Riksteatern den 2/11. Det har varit ett väldigt stort intresse och flera grupper kom inte med p g a det stora trycket. Över trettio ungdomar från olika kommuner var med och visade sina koreografier. Dansstilarna varierade och vi såg bland annat indisk dans, modern dans, jazz, popping, hiphop och det fanns allt från solon till sex dansare på scen. Eftersom detta var sjunde gången som Skapa Dans arrangerades i Region Stockholm så kunde vi se att nivån var väldigt hög. Detta konstaterade även den emininenta juryn betående av Dansens Hus egen Maria Härenstam, koreograferna Camilla Ekelöf och Alexander Dam samt  förra årets vinnare Anna Furustam och Frida Onn Åström. 

Publiken fick rösta på sin favorit och publikens pris gick till Chaos Krew från Solna Kulturskola med sitt bidrag 7 Moods.
Tillslut enades juryn om att ge två bidrag juryns hedersomnämnande. Det gick till YOURZ TRULY med Words of women med motiveringen:

”Genom empowerment och energi griper bidraget tag i publiken.Juryn vill också lyfta gruppens utveckling och fantastiska inlevelse.”

Det gick även till Elin Huusmann/Varför?

”Med ett mod att våga vara naken lyfter bidraget genom explosivitet musikalitet och enastående inlevelse. ”

Vinnare i Skapa dans Stockholm 2019 blev det gnistrande bidraget Representation med DesiVibes. Motiveringen löd:

”Med precision uti fingerspetsarna äger bidraget scenen med stark originalitet och dansglädje. ”

Tusen tack alla unga dansare och koreografer som ger oss stora förhoppningar inför en koreografisk framtid! Tack även Jelnek som skapade discomagi i pausen och Lovisa Wallerström som var vår konferencier!

Här kan du se en trailer.

Vi vill också tacka Dansens Hus, Botkyrka kommun, Täby kommun, Sundbybergs stad samt Solna kulturskola och Kulturskolan Stockholm.

Utlysning KOKO/Kommunkoreograf Norrtälje

24 september 2019

Vill du som danskonstnär arbeta med dans, koreografi och delaktighet under ett år i Norrtälje kommun? Har du erfarenhet av att skapa för och arbeta med någon av följande målgrupper: unga vuxna med funktionsvariationer, personer som bor på äldreboende, förskoleklassbarn och ungdomar. Har du erfarenhet av dansfilm?

Då ska du skicka in din ansökan senast den 15/10 kl.12.00!

Läs mer här

KOKO/kommunkoreograf är ett samarbete mellan Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen/Härryda kommun och Kulturförvaltningen Region Stockholm/Norrtälje kommun med utvecklingsbidrag från Kulturrådet. 

foto: Jennifer Drotz Ruhn från KOKO i Huddinge kommun med JELNEK

Utlysning- dansresidens på Hallonbergens bibliotek

5 september 2019

Är du som danskonstnär eller dansgrupp intresserad av att utforska dans och språk i nära samarbete med Hallonbergens bibliotek? Är du nyfiken på att möta 6-åringar i ett dansresidens i ett rum fullt av möjligheter?

Hallonbergen är en stadsdel som växer fort. Här finns en ung befolkning med många flerspråkiga barn. Möjligheten att få utforska en boks innehåll i både samtal och rörelse vidgar läsupplevelsen och lockar till läslust. Genom ett samarbete mellan danskonstnärer/bibliotek/kulturskola ska 6-åringar i förskoleklass ges extra språkstimulans och få möjlighet att möta dans som konstform. Syftet med residenset är att genom dans, koreografi och rörelse arbeta läsfrämjande och att göra dans mer tillgänglig och nära i barnens vardag. Förmågan att sätta ord på tankar och upplevelser är viktig för alla barns utveckling.

Vilka kan söka:
Residenset vänder sig till dig som har kunskap och erfarenhet av att jobba med och för barn och unga. Vi ser att du är intresserad av språk och har arbetat med språk och delaktighet i workshops och dialoger. Du har professionell erfarenhet av att arbeta med dans samt är verksam i Stockholmsregionen.

Ansökan:
Vi vill att du skissar på en idé om hur just du tänker arbeta i Hallonbergen med 6-åringar. Beskriv hur du kommer att lägga upp arbetet. Vad tror du är viktigt för att residenset ska fungera bra och göra avtryck? Vad har du för erfarenhet av att arbeta med barn, språk och delaktighet?

Residenset kan gärna innehålla en slutprodukt i form av till exempel en föreställning, eventuellt med medverkande barn och unga.

Skriv max 1 A4 sida och maila DIS/Dans i Stockholms stad och län med referenser samt CV. Sista datum för ansökan är den 27 september 2019.

Mejla din ansökan till:

Residenset kommer att starta under november/december 2019 men den huvudsakliga arbetstiden är förlagt till våren 2020.

Koreografen/gruppen kommer överens med kommunens projektledare, Regionbibliotek Stockholm och DIS/Dans i Stockholms stad och län om hur residenset ska se ut utifrån de ekonomiska förutsättningarna. Den ungefärliga summa för residenset är 300 000 kr. 

Dansresidens i Hallonbergen – ett samarbete mellan Bibliotek Sundbyberg/Kultur Sundbyberg och Regionbibliotek Stockholm och DIS/Dans i Stockholms stad och län.

foto från Library Stories med ReAct!

Danssommarjobb i Region Stockholm

17 juni 2019

Måndag 17 juni 2019 startade årets Danssommarjobb. I år var det koreograferna Karla Búcaro och Lovisa Wallerström i Danskompaniet Jelnek som handledde ungdomar från kommunerna: Haninge, Nacka, Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby och Nynäshamn. Första veckan i juli avslutades sommarjobbsperioden med en turné till de iolika kommunerna och stadsdelarnba. Här kan du se en kort film om projektet.

 

Cirkussamarbete

13 juni 2019

När kultursamordnare Fredrik Ljungestig, Kultur och Fritid samt projektledare Mariana Vodovosoff från Park och Natur, Stadsbyggnadskontoret Haninge kommun började prata om årets upplaga av Haninges Tulpanfestival ville de gärna ha med cirkus.
-      Jag ser någonting högt framför mig sa Fredrik till oss på DIS.
Högt var precis var det blev när akrobaterna Lukas & Aaron bjöds in att ge en akt under festivalen. Det här är ett fint exempel på när olika parter sammanstrålar med idéer, kompetens och gemensamt mål. Det finns många samordnare och arrangörer i kommunerna i regionen som vill satsa på cirkus, för att kunna ge medborgarna upplevelser som man inte alltid ser. I det här fallet fanns även projektledaren Mariana från en annan kommunal förvaltning som stod för projektet Tulpanfestivalen och hon hängde på med cirkustanken. Det mättes yta, höjd, längd med tumstock tillsammans med artisterna och en plan B gjordes ifall vinden eller regnet skull ställa till det.

Den 11 maj sken solen och torget utanför Haninge kulturhus fylldes till bredden av tulpaner, människor, grönska, musik, körer och med cirkus. Den luftakrobatiska akten som visades av Aaron Hakala och Lukas Ivanow undgick ingen på torget och man fick under sju minuter se något man väldigt sällan ser live, om ens någonsin.

 Ett gott samarbete mellan kommun, cirkusartister och DIS – precis så där en vill att det ska vara!

Release för KOKO-boken

29 april 2019

Nu firar vi att vår modellhandbok om KOKO/Kommunkoreograf är klar!
Här kan du läsa om de fem kommuner som haft kommunkoreografer sedan starten 2016 och alla danskompanier som har arbetat på plats. I Stockholmsregionen är det Haninge/Kolko Ink, Upplands-Bro/Ingrid Olterman Dans, Botkyrka/JUCK och Huddinge/JELNEK. Vi har också samarbetat med Kultur i Väst och danskonsulenterna i Västra Götaland. Där har Mölndals kommun huserat Embla dans & teater.

Handboken beskriver värdefulla erfarenheter från olika faser i projekten, dansgruppernas verksamheter samt tankar och reflektioner från olika kommunala funktioner. Vi hoppas att den ska inspirera och ge stöd till fler kommuner att jobba med långsiktiga dansresidens, så att många invånare får möta dans i sin närmiljö.

Här kan du läsa KOKO/kommunkoreografboken digitalt.

KOKO kommunkoreograf är ett treårigt utvecklingsprojekt för att stärka och utveckla
strukturer för dansresidens i kommuner. Projektet är initierat av DIS/Dans i
Stockholms stad och län, och genomförs med finansiellt stöd av Statens kulturråd.

Nätverksträff för community dans i Göteborg

16 april 2019

Den 10-11 april åkte flera Stockholmsbaserade danskonstärer på nätverksträff i Göteborg. Under fem år har vi arrangerat träffar för community dans-intresserade koreografer. Nu har vi kommit en bra bit på väg i att utveckla metoder och utbyta erfarenheter inom fältet för community dans. Läs mer här om alla presentationer och se film från olika projekt.

ZebraDagen

22 februari 2019

Eftermiddagen den 22 mars fylldes Zebradans med förskollärare, arrangörer, danspedagoger och andra intresserade för att ta del av tankar och dans kring kropp, gränser och barn.

Anna Sparrman, professor i tema Barn vid Linköpings universitet, berättade om sin forskning.  Om hur synen på nakenhet har förändrat, hur barn ser på nakenhet i te x konstbilder och hur den pedofila blicken har blivit norm. Vm har makten äver barns kroppar och vem får synas var? Anna berättade om tillfällen där barn har varit med på foton som har väckt starka känslor hos vuxna t ex fotot av Olympia, 6 år. Läs om det här.

Minna Krooks föreställning OBS! Superviktigt! för barn från 4 år tog sedan plats på scen. Med humor och viga kroppar ställdes frågor som; Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Minna Krook berättade om hur föreställningen arbetades fram genom att utforska gränser och fundera över vad som verkligen är viktigt här i livet och att vilja vaska fram en "livsvisdom" att dela med sig av. Se en trailer här.

My Gren som är ZebraDans egen danspedagog fick upp alla besökare på dansgolvet för att pröva både olika bokstäver i kroppen och att skulptera kroppsskulpturer i par. Det avslutades med en stor maskinskulptur med både ljud och rörelse och engagemanget från besökarna var fantastiskt! Här hittar du till ZebraDans hemsida

Slutligen visas DIS dansfilm med barn på scen. Vad händer när professionella dansare och barn arbetar tillsammans i en föreställning? Har vi i Sverige en annan syn än t ex i Frankrike? Varför väcker viss kontakt mellan barn och vuxna starka känslor? Hur kan koreografen skapa förtroende och jämlikhet på scen? Frågorna är många fler än svaren. Men vi fortsättar att ställa oss dem och och fortsätter att diskutera.

Tack alla ni som kom!

Här kan du se klipp från olika danskompanier som arbetar med barn:

Men and Girl Dansce/Fevered sleep

Horses/Kabinet K

Enfant/Boris Charmaz

Intervju med Boris Charmatz

 

Dagen arrangeras av ZebraDans och DIS/Dans i Stockholms stad och län.