Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Nätverksträff för community dans i Göteborg

16 april 2019

Den 10-11 april åkte flera Stockholmsbaserade danskonstärer på nätverksträff i Göteborg. Under fem år har vi arrangerat träffar för community dans-intresserade koreografer. Nu har vi kommit en bra bit på väg i att utveckla metoder och utbyta erfarenheter inom fältet för community dans. Läs mer här om alla presentationer och se film från olika projekt.

Skapa dans-workshop i april

25 mars 2019

Nu kan du som är mellan 14-22 år och skapar egen dans anmäla dig eller din dansgrupp till Skapa dans. Skapa dans är en koreografitävling som arrangeras den 28 september på Dansens Hus.
Läs mer här.

Vill du veta mer om Skapa dans och vara med på en worskhop med Emelie Empo Enlund från JUCK. Den 14 april kl.14.00-16.00 arrangerar DIS en improvisationsworkshop.
Läs mer här.

Cirkusens framtid på Subcase

4 mars 2019

Det händer mycket inom cirkusen nu. Dels har det gjorts en utvärdering av cirkuskonsulentverksamheten i Region Stockholm och tidigare gjorde Kulturrådet en stor kartläggning över den samtida cirkusen i Sverige. 
Under Subcase arrangerade Region Stockholm ett panelsamtal där Eric Sjöström var moderator. Han inledde med att presentera cirkuskonsulentutvärderingen och läs mer här om vad de medverkande hade för tankar kring cirkusens utveckling. DIS ser att cirkusen tar allt större plats bland de andra konstformerna men behöver fortfarande hjälp att komma ut till länets invånare. ett regionalt men även nationellt samarbete kan ge ringar på vattnet och generera kunskap, medel och möjligheter till mer cirkus!  

foto: Fouzia Fofo Rakez  

ZebraDagen

22 februari 2019

Eftermiddagen den 22 mars fylldes Zebradans med förskollärare, arrangörer, danspedagoger och andra intresserade för att ta del av tankar och dans kring kropp, gränser och barn.

Anna Sparrman, professor i tema Barn vid Linköpings universitet, berättade om sin forskning.  Om hur synen på nakenhet har förändrat, hur barn ser på nakenhet i te x konstbilder och hur den pedofila blicken har blivit norm. Vm har makten äver barns kroppar och vem får synas var? Anna berättade om tillfällen där barn har varit med på foton som har väckt starka känslor hos vuxna t ex fotot av Olympia, 6 år. Läs om det här.

Minna Krooks föreställning OBS! Superviktigt! för barn från 4 år tog sedan plats på scen. Med humor och viga kroppar ställdes frågor som; Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Minna Krook berättade om hur föreställningen arbetades fram genom att utforska gränser och fundera över vad som verkligen är viktigt här i livet och att vilja vaska fram en "livsvisdom" att dela med sig av. Se en trailer här.

My Gren som är ZebraDans egen danspedagog fick upp alla besökare på dansgolvet för att pröva både olika bokstäver i kroppen och att skulptera kroppsskulpturer i par. Det avslutades med en stor maskinskulptur med både ljud och rörelse och engagemanget från besökarna var fantastiskt! Här hittar du till ZebraDans hemsida

Slutligen visas DIS dansfilm med barn på scen. Vad händer när professionella dansare och barn arbetar tillsammans i en föreställning? Har vi i Sverige en annan syn än t ex i Frankrike? Varför väcker viss kontakt mellan barn och vuxna starka känslor? Hur kan koreografen skapa förtroende och jämlikhet på scen? Frågorna är många fler än svaren. Men vi fortsättar att ställa oss dem och och fortsätter att diskutera.

Tack alla ni som kom!

Här kan du se klipp från olika danskompanier som arbetar med barn:

Men and Girl Dansce/Fevered sleep

Horses/Kabinet K

Enfant/Boris Charmaz

Intervju med Boris Charmatz

 

Dagen arrangeras av ZebraDans och DIS/Dans i Stockholms stad och län.

 

Välkommen på frukostmöte

21 februari 2019

Nu öppnar vi upp för anmälan till vårt andra frukostmöte under våren för cirkusartister och danskonstnärer. Denna gång har vi bjudit in handläggare från Kulturrådet och Konstnärsnämnden. 

Dag: Torsdag 28 mars
Tid:  kl 9.00-11.30
Plats: Usine konferens, Rhone, Södermalmsallén 36, vån 3. T-bana Medborgarplatsen.
Anmäl dig här senast den 19 mars.

Vilka stöd finns det för cirkusartister/cirkusgrupper och dansgrupper/koreografer?
Tillsammans med handläggare från Konstnärsnämnden och Kulturrådet får ni en inblick i stödformer och arbetssätt. Tid för frågor kommer att finnas!

Vi bjuder på kaffe och smörgås!

På plats finns:

Ophélie Alegre, handläggare scenkonst Konstnärsnämnden
Catarina Zarazura, handläggare scenkonst Kulturrådet
Åsa Fagerlund, danskonsulent DIS
Lillemor Strand Bandmann, cirkuskonsulent DIS

Varmt välkommna!

Frukostmöte om stöd till dans och cirkus

22 januari 2019

DIS arrangerade frukostmöte om olika stöd

Den 22 januari samlades cirkus och danskonstnärer på DIS frukostmöte för att få information om de olika stöd som finns i Stockholms stad och i Region Stockholm.

Erik Häger och Lena Strömberg Lagerlöf på Kulturförvaltningen Region Stockholm berättade om kulturstöd och verksamhetsstöd. De berättade bl a om att barn och unga fortsatt är en prioriterad målgrupp, att projekten ska ha regional angelägenhet och att kultur i skärgården är viktigt att få ut. Läs mer om stöden här.

Från Stockholms stad kom Mia Crusoe och Karin Rowland som berättade om sina stöd. Kulturstöd och utvecklingsstöd kan sökas flera gånger per år. Ju större summa som söks desto högre krav på ansökan. Här kan du läsa om kulturstöd och utvecklingstöd. Kulan, webbplatsformen för kultur i skola och förskola är både en digital utbudskatalog och ett stödsystem där varje elev kan få 50 kr i subvention genom Kulanpremien. En positiv nyhet är att från och med i år kan Kulan ge 50% subvention till uppsökande föreställningar i Stockholm stad.
Här kan du läsa om Kulan.

Från DIS berättade Lillemor Strand Bandmann, cirkuskonsulent om Scenkonststödet för dans och cirkusföreställningar. Det är en subvention till kommuner i regionen(ej Stockholm stad) på 50% av gaget. Du som utövare får automatiskt stödet om du har fått annat stöd av staden, regionen eller Kulturrådet. Om du inte har fått stöd från nämnda orgaisationer så kan du ändå få subvention om din föreställning kompletterar utbudet och håller hög konstnärllig kvalitet.

Åsa Fagerlund berättade om DIS andra nätverk och arbetsområden. På hemsidan har DIS en bank av Skapande skola-projekt där skolor kan hitta aktuella och intressanta samarbeten med dans och cirkus. . Nätverket Community dans har funnits sedan 2014 och är en träffpunkt för danskonstnärer som arbetar med community dans som metod. DIS samarbetar med danskonsulenterna på Kultur i Väst, Västra Götaland för att regelbundet arrangera träffar för erfarenhetsutbyte, fortbildning och föreläsningar. Läs mer här. Fler cirkusartister och danskonstnärer från olika dansstilar välkomnas till nätverket.

Tack alla som kom!