Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Hallonbergen Stories

27 november 2019

Nu är det klart! 
Koreografen Anna Källblad kommer att arbeta på Hallonbergens bibliotek under våren 2020 med sexåringar i dansresidenset Hallonbergen Stories! Genom dans, koreografi och rörelse kommer Anna Källblad arbeta läsfrämjande och göra dans mer tillgänglig och nära i barnens vardag. Tillsammans improviseras rörelser fram utifrån egna berättelser och fantasier, långsamma, snabba, färgstarka eller minimalistiska. Tanken är att tillsammans dansa fram en bok om platsen och barnens historier. Hur många rörelser ryms mellan alla böcker i hyllorna? 

DIS och Regionbiblioteket samarbetar med Hallonbergens bibliotek för att skapa ett dansresidens där nya sätt att kombinera dans och läsande tas fram. Förhoppningsvis kan detta användas i fler kommuner i framtiden. Projektledare på Hallonbergens bibliotek är Johanna Klöfvermark som tillsammans med Anna Källblad förankrar arbetet bland skolor i Sundbybergs kommun. Förskoleklassen på Örskolan är huvudgruppen som koreografen träffar i workshops under våren. Även Kulturskolan i Sundbyberg kommer att bidra med sin danskompetens för att ytterligare stärka projektet.

Dans på Södertörns Högskola i Huddinge kommun

19 november 2019

Under tre dagar i november samarbetar DIS med Södertörns Högskola och Huddinge kommun och bjuder in scenkonstkollektivet Johanssons pelargoner och dans. De huserar i Svarta lådan på Högskolan i Flemingsberg och erbjuder sin interaktiva upplevelse ”Koreografin” som bygger på publikens medverkan. Koreografin utforskar världen genom rörelse och undersöker hur sättet vi rör oss kan påverka hur vi tänker. Publiken bär hörlurar och guidas igenom upplevelsen. Eftersom föreställningen finns på tio olika språk kan många olika människor mötas genom den trots språkskillnader.
Tack vare samarbetet kan studenter från socionomutbildningen, lärarutbildningen och elever från Huddingegymnasiets språkintroduktionsklasser uppleva en mångspråkig konstupplevelse på Södertörns högskola. Gymnasieeleverna kommer dessutom att få en rundvandring på Södertörns Högskola av studenter. Vi ser framemot en fortsättning på samarbetet!

Om dansresidens på Dansmässan

24 oktober 2019

Dansmässan som arrangeras av Danscentrum Stockholm drar igång nästa vecka.
Här kan ni läsa hela programmet.

SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling som är Sveriges danskonsulenter och dansutvecklare arrangerar ett seminarium om dansresidens under Dansmässan:

Det ideala dansresidenset?

Under den senaste tiden har mängder av residensutlysningar gjorts runt om i Sverige. Vad är anledningen till det ökade intresset kring residens? Vad har konstnären för förväntningar och vad vill arrangörerna? Hur kan det skapas långsiktighet med residens. Och hur ser det ideala dansresidenset ut?

Tid: 6/11 kl.16-17.30

Plats: SITE, Mårbackavägen 11, Farsta

16.00-16.45: Tre danskonsulenter/dansutvecklare från olika regioner berättar om sina modeller för dansresidens

·       Rachel Tess/koreograf och Catharina Göransson Malmgren/Åstorps Riksteaterförening, Region Skåne

·         Johanna Ström/utvecklingsledare-dans och Ellinor Ljungkvist/koreograf, Region Örebro län

·         Gia Schager/danskonsulent, Region Gotland

16.45-17.30: därefter möter vi en panel bestående av

·         Rachel Tess/koreograf och initiativtagare till residenset MARC

·         Tina Eriksson Fredriksson/Riksteatern

·         Iki Gonzales Magnusson/koreograf

·         Anton Lejon/koreograf och dansare, ReAct!

·         Tove Sandahl/arrangör Huddinge kommun

Moderator: Julia Sundberg, CCAP

Seminariet är gratis men anmäl dig här. 

Inspirationsdag för cirkus

10 oktober 2019

För andra året i rad höll DIS i en inspirationsdag för cirkusen på Fria Teatern i Högdalen. Den 3 oktober möttes grupper, artister, samordnare och arrangörer från hela regionen.Under dagen visades pitchar, work in progress och Below Zero visade hela sin föreställning PACE.

Det var många samtal och möten mellan artister och samordnare under dagen. Resultaten av dessa viktiga dagar ser vi på DIS. Behoven av scenkonstsubventionerna för cirkusen riktade till barn och unga är just nu mycket större än vad vi kan tillgodose!

Dessutom samarbetar DIS med CirkusMania som i februari 2020 anordnar en regional cirkusfestival där sju kommuner  i skrivande stund kommer att medverka. Läs mer om CirkusMania här.

Här ser du programmet från dagen och kontaktuppgifter till dagarna.

 

 

Skapa dans Stockholm 2019

1 oktober 2019

I lördags arrangerades Skapa dans Stockholms regiontävling på Dansens Hus i Stockholm. Tio bidrag med egenskapad koreografi tävlande om första priset som är att gå vidare till riksfinalen på Riksteatern den 2/11. Det har varit ett väldigt stort intresse och flera grupper kom inte med p g a det stora trycket. Över trettio ungdomar från olika kommuner var med och visade sina koreografier. Dansstilarna varierade och vi såg bland annat indisk dans, modern dans, jazz, popping, hiphop och det fanns allt från solon till sex dansare på scen. Eftersom detta var sjunde gången som Skapa Dans arrangerades i Region Stockholm så kunde vi se att nivån var väldigt hög. Detta konstaterade även den emininenta juryn betående av Dansens Hus egen Maria Härenstam, koreograferna Camilla Ekelöf och Alexander Dam samt  förra årets vinnare Anna Furustam och Frida Onn Åström. 

Publiken fick rösta på sin favorit och publikens pris gick till Chaos Krew från Solna Kulturskola med sitt bidrag 7 Moods.
Tillslut enades juryn om att ge två bidrag juryns hedersomnämnande. Det gick till YOURZ TRULY med Words of women med motiveringen:

”Genom empowerment och energi griper bidraget tag i publiken.Juryn vill också lyfta gruppens utveckling och fantastiska inlevelse.”

Det gick även till Elin Huusmann/Varför?

”Med ett mod att våga vara naken lyfter bidraget genom explosivitet musikalitet och enastående inlevelse. ”

Vinnare i Skapa dans Stockholm 2019 blev det gnistrande bidraget Representation med DesiVibes. Motiveringen löd:

”Med precision uti fingerspetsarna äger bidraget scenen med stark originalitet och dansglädje. ”

Tusen tack alla unga dansare och koreografer som ger oss stora förhoppningar inför en koreografisk framtid! Tack även Jelnek som skapade discomagi i pausen och Lovisa Wallerström som var vår konferencier!

Här kan du se en trailer.

Vi vill också tacka Dansens Hus, Botkyrka kommun, Täby kommun, Sundbybergs stad samt Solna kulturskola och Kulturskolan Stockholm.