Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Skapa dans regiontävling 2017

18 september 2017
foto Johnny Widegren

Se morgondagens koreografer!
Den 7 oktober kl.19.00 arrangeras koreografitävlingen Skapa dans för unga mellan 15-21 år från hela Stockholm. I Skapa Dans ligger tonvikten på skapandet av dansen, alltså koreografin. En jury tittar på de unga koreografernas scennärvaro, känsla, energi och uttryck samt hur musiken används, hur scenen disponeras och hur rörelsematerialet har komponerats ihop. Juryn består i år av Linn Fletcher förra årets vinnare, Maria Härenstam/Dansens Hus, Robin Jonsson/dansare och koreograf och Jonna Hökengren/dansare och koreograf i L.A.C. Konferencier är Emelie Empo Enlund från performancekollektivet JUCK.

I pausen blir det cirkus av Jonathan Morell och Kompani Tofs. Juryn korar en vinnare som får åka på riksfinalen i november men även du som publik har möjlighet att rösta fram din vinnare. Fri entré men boka biljett här.

foto: Johnny Widegren

Zebradagen

18 september 2017

Nu är det dags igen!

Välkomna till en inspirations- och fortbildningsdag den 10 november kl.13-16 som riktar sig till pedagoger inom skola och förskola samt arrangörer. 

Under dagen lyssnar vi till Eva Bojner Horvitz som har undersökt hur dans på olika sätt påverkar oss, hur musik och dans kommunicerar med kroppen och vice versa. Eva är forskare i kulturhälsa och doktor i socialmedicin. Vi tittar på föreställningen Sadunära, med två dansare och en musiker, för barn från 6 år. Publiken får testa rörelser och vi bjuder på fika. Maria Nordlöw, utbildare i dans och drama på SMI/Stockholms musikpedagogiska Institut, berättar om hurvi kan använda kroppsspråket för att kommunicera. Dagen arrangeras av ZebraDans, DIS/Dans i Stockholms stad och län och Länsmusiken i Stockholm. 

Anmälan/info: 08-702 92 01, lotta@zebradans.se

Adress: Renstiernas gata 48. Deltagandet är gratis men anmälan är bindande.

Öppna Skapa Dansworkshops i höst

28 augusti 2017

Är du nyfiken på Skapa Dans-koreografitävlingen för unga mellan 15-21år?

Kom och prova på en workshop för att komma igång i ditt skapande, få ny inspiration och träffa oss som arbetar med Skapa Dans. I år kan du välja på tre tillfällen med olika koreografer:

  • 6 september kl.18-20: Mari Carrasco/workshop i Improvisation på Brygghuset, Studiefrämjandet, Nortullsgatan 12 n, Stockholm, t-bana Odenplan. Se klipp med Mari Carrasco här. 

 

  • 15 september kl.18-20, Performancegruppen JUCK/workshop i Koreografi, Albys Hjärta, Albyvägen 7, Norsborg, t-bana Alby. Se klipp med JUCK här.

 

 

JUCK kommer även inleda med att visa 20 min av sin föreställning15 september kl.18 och därefter följer en workshop.

Varmt välkomna!

Dans på röda linjen

12 juni 2017

Nu har vi startat vårt nätverk Dans på röda linjen!

Vi  vill öppna upp och länka samman dansplatser för att unga ska få tillgång till mer dans. Genom en samverkan och gemensam planering kan platser utmed tunnelbanans röda linje synliggöras och kopplas ihop. Genom att stärkas i sin dans och sitt dansskapande ges unga möjlighet att ta plats i det offentliga rummet och på det sättet få en ökad kunskap om de dansmöjligheter som erbjuds. Vårt mål är att samordna workshops, events, föreställningar och utbildningar för att fler unga hittar dit och åka mellan platserna. Läs mer här

Här kan du se en powerpoint om Dans på Röda linjen

Dans på röda linjen är ett samarbete mellan: Danskonsulenterna/DIS/Dans i Stockholms stad och län, Botkyrka kommun, Botkyrka Kulturskola, Huddinge kommun, Huddinge Kulturskola, Riksteatern, Föreningen Dansbana!, Andra hemmet/Fryshuset Skärholmen, Kulturskolan Stockholm, Solna Kulturskola, Dans- och Cirkushögskolan (DOCH), Idrottsförvaltningen Stockholm/Idrottskoordinatorn.

 

KOKO/Kommunkoreograf

30 maj 2017

KoKo/Kommunkoreograf till Huddinge kommun och Mölndals kommun

 Under 2016-17 har Haninge kommun, Botkyrka kommun och Upplands bro kommun haft en KoKo/kommunkoreograf. Kolko Ink, Ingrid Olterman Dans och JUCK har tagit plats i kommunernas kulturhus, fritidsgårdar, scener, festivaler, seniorboenden, skolor, förskolor och andra platser. Dansfilm, föreställningar, workshops, sommarjobb-de har skapat utrymme för dans och rörelse med kommunens medborgare. Nu är det dags för en KoKo i Huddinge kommun. Åtta ansökningar har kommit in och under september månad kommer DIS tillsammans med kommunerna och Kultur i Väst välja ut KoKo för nästa år!

Du kan läsa mer om KoKo i Botkyrka/JUCK och Upplands Bro/Ingrid Olterman Dans.

KOKO/Kommunkoregraf möjliggörs av Kulturrådets utvecklingsbidrag, Stockholms läns landsting, värdkommunen och DIS. 

foto ovan JUCK: Linus Enlund

foto nedan Ingrid Olterman dans: Martin Skoog

 

Nätverksträff Communitydans

23 mars 2017

DIS har tillsammans med Kultur i Väst och danskonsulenterna i Västra Götaland ett nätverk av danskonstnärer som arbetar med community dans. Nästa möte är på Kultur i Väst den 16 november kl.10-15.30. Om du är från Stockholm och vill åka dit så kan vi betala resan för ca 10 st.

Nätverket har funnits i snart 3 år och samlar danskonstnärer som arbetar med communitydans som metod. Vill du veta mer om själva begreppet så läs här. Syftet med nätverket är bl a att utbyta och stärka erfarenheter, lyfta communitydansfältet och sprida info om projekten. 

 

Samlad hemsida för danskonsulenter i Sverige

18 maj 2016

SRD, Samarbetsrådet för regional dansutveckling har nu en hemsida där det lätt går att hitta information om dansen runt om i Sverige. SRD består av danskonsulenter och dansutvecklare i de flesta av Sverigees län och regioner. Vi samarbetar kring t ex community dans, arrangörsutveckling, koreografitävlingen Skapa dans och Skapande skola. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med dansen:

https://regionaldansutveckling.se/