Aktuellt

För att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad kan du följa oss på facebook.

Frukostmöte för cirkus och dansgrupper

14 december 2018

 Inbjudan till informationsfrukost på DIS/Dans i Stockholms stad o län om olika stöd till cirkus och dans!

 Tid: Tisdag 22 januari kl 9.00-11.30(kaffe och smörgås finns från 8.45)

 Plats: Usine konferens, Lorraine, Södermalmsallén 36, vån 3. T-bana Medborgarplatsen.

Anmäl dig här senast den 17 januari.

Vilka stöd finns det för professionella cirkusartister/cirkusgrupper och dansgrupper/koreografer? Vad ska en tänka på vid ansökan? Tillsammans med handläggare från Stockholms kulturförvaltning och SLLs kulturförvaltning berättar vi om det stöd som finns.

På plats finns:

Mia Crusoe, handläggare Stockholms kulturförvaltning

Karin Rowland, KULAN - Stockholms stad

Erik Häger, dans och cirkushandläggare SLL

Lena Strömberg-Lagerlöf, ansvarig för scenkonststödet SLL

Åsa Fagerlund, danskonsulent DIS

Lillemor Strand Bandmann, cirkuskonsulent DIS

Varmt välkommna!

foto: Isak Stockås

 

Massor av cirkusinspiration!

29 november 2018

I början av oktober fylldes Fria Teatern i Högdalen med cirkus i olika former. Till inspirationsdagen kom arrangörer och kultursamordnare från Stockholms län men även intresserade arrangörer från olika delar av landet. Nu har vi samlat länkar till de cirkusartister som var med. Läs mer här.

foto: Mirja Jauhiainen från ORIGO

Mötesplats Barnkultur

19 november 2018

Nu är det dags för årets sista Mötesplats Barnkultur. Välkommen att mingla, fika och lyssna på föreläsning om Barn och ungas filmskapande i skolan.

Datum: måndag 26 november
Tid: 17:00-18.00 (fika och mingel från 16.30)
Lokal: Stallet, Stallg 7

OBS! Detta seminarium arrangeras på Stallet, i anslutning till Musikaliska

Film är ett språk som talas i hela världen. En unik kombination av ord, bilder, rörelse och ljud med fantastiska möjligheter till kommunikation. Vi behöver inte kunna kommunicera med samma ord för att förstå varandras filmberättelser. Tidigare var filmskapare någonting otillgängligt och komplicerat men i och med dagens teknik såsom smartphones och surfplattor har det på några år blivit enkelt och tillgängligt för nästan alla. Denna mötesplats handlar om hur vi tar vara på denna fantastiska möjlighet i skolan. Vad händer när våra barn och unga från tidig ålder kan göra sin röst hörd genom filmskapande? Mediepedagogerna från Den Pedagogiska Designbyrån berättar mer om sina metoder och erfarenheter av filmskapande i skolan. De har sedan 2010 frilansat i många olika filmprojekt på skolor, museer och filmfestivaler, både i och utanför Sverige.

Mötesplatserna är ett samarbete mellan Länsmusiken i Stockholm, Dans i Stockholm Stad och län samt Centrum för barnkulturforskning.

Foto: Frida Lindberg

Dansa utan krav

14 november 2018
foto: Johnny Widegren

Tisdagen 18 december bjuder Kompetenscentrum för kultur och hälsa och DIS/Dans i Stockholms stad och län in till en infoträff om metodutbildningen Dansa utan krav - en metod med fokus på dans och rörelseglädje. Danspedagoger och representanter för Elevhälsan är välkomna.

Mot bakgrund av det växande antalet tjejer 13-19 år som upplever nedstämdhet, oro och kroppsliga besvär vill landstinget bidra till att främja deras psykiska hälsa. Du som är dansare, danspedagog eller fysioterapeut med dansvana liksom du som arbetar inom Elevhälsan eller liknande, och möter målgruppen, är varmt välkommen att delta i en infoträff om metodutbildningen Dansa utan krav.

Målgrupp: Dansare, danspedagoger och fysioterapeuter med dansvana som har erfarenhet av dans med barn och unga/äldre/annan community dans kan anmäla intresse att gå utbildningen i metoden Dansa utan krav.

Datum: 18 december 2018
Tid: 10.00-12.00
Plats: Fatburen, Södermalms allé 36 Usine, Lokal Bourgogne.

Anmäl dig här till infoträffen

Läs mer här

Om Anna Dubergs metod

foto: Johnny Widegren

Dans och Cirkus ❤ Bibliotek

14 september 2018

Den 13 september arrangerade DIS en heldag kring dans, cirkus och bibliotek i samarbete med Regionbiblioteket och Kulturhuset. Konferensdeltagarna fick ta del av föreställningar, workshops, fortbildning och föreläsningar på Kulturhuset i Stockholm. 

Här kan du läsa mer

KOKO/Kommunkoreograf

5 december 2017

KOKO/Kommunkoreograf till Huddinge kommun

 Under 2016-17 har Haninge kommun, Botkyrka kommun och Upplands bro kommun haft en KoKo/kommunkoreograf. Kolko Ink, Ingrid Olterman Dans och JUCK har tagit plats i kommunernas kulturhus, fritidsgårdar, scener, festivaler, seniorboenden, skolor, förskolor och andra platser. Dansfilm, föreställningar, workshops, sommarjobb-de har skapat utrymme för dans och rörelse med kommunens medborgare. Nu är det dags för en KoKo i Huddinge kommun

Under 2018 har JELNEK Dance Company och dess medlemmar Nathalie Hillman, Karla Bucaro, Jasmine Attié och Lovisa Wallerström huserat som KOKO/kommunkoreograf i Huddinge. Som KoKo/kommunkoreograf har kompaniet framförallt verkat i Skogås, Centrala Huddinge och Vårby i södra Stockholm. De började året med att möta åk 7 genom att visa föreställningen Ingen är en ö på Teater Slava och arrangera Lunchbeat(överaskningsdisco) på flera skolor. Under april skapades en Flashmob för Dansens dag med danselever, Huddinge basket, Unga Slava, Vårby ungdomar och ABF som samlade nästan hundra medverkande. 


KoKo/kommunkoreograf är ett treårigt nationellt projekt där DIS med hjälp av utvecklingsmedel från Kulturrådet vill skapa förutsättningar för ett fördjupat samarbete mellan koreografer och kommuner. Under 2018 kommer DIS att samarbeta med Västra Götaland och Mölndals kommun som också har en KOKO/kommunkoreograf; Embla dans och teater. En målsättning är att genom längre dansresidens skapa en modell för fler möten kring dans och danskonst.

Du kan läsa mer om KoKo i Botkyrka/JUCK och Upplands Bro/Ingrid Olterman Dans.

KOKO/Kommunkoregraf möjliggörs av Kulturrådets utvecklingsbidrag, Stockholms läns landsting, värdkommunen och DIS. 

foto ovan Jelnek: Tom Krüger

foto nedan Ingrid Olterman dans: Martin Skoog