Dansens dag på röda linjen

28 mars 2018

För att fira Dansens dag den 29/4 arrangerar Dans på röda linjen en mobil danshappening som börjar i Skärholmen, vidare till Vårby Gård och avslutas i Hallunda. Performancekompaniet ReAct! kommer att möta upp och guida publiken längs vägen. Under resan som sker med tunnelbanan kommer publiken att få möta olika sorters dans som jazz, indisk, samtida och street.

Både professionella aktörer som ReAct!, C.OFF och Jelnek medverkar. Även dansare från Fryshuset, DOCH, Kulturskolan Stockholm, Botkyrka Kulturskola, Usha Balasundaram, Kathak-Kompaniet, Stockholms Estetiska Gymnasium och Kungliga Svenska balettskolan. Publiken kan åka med hela vägen eller välja att sluta upp vid de olika platserna på egen hand. Dansresan är gratis men giltig SL-biljett krävs.

12.00 - 12.25​ Skärholmens torg

Medverkande: ​Dansare från Fryshuset, Kungliga Svenska balettskolan, Dans- och Cirkushögskolan och Kulturskolan Stockholm.

12.50 - 13.20​ Vårby Gård/Dansbana!

Medverkande: ​Dansare från JELNEK, C.OFF, Kulturskolan Stockholm och Usha Balasundaram.

13.50 - 14.20​ Hallunda Centrum

Medverkande: ​Dansare från Botkyrka Kulturskola, Stockholms Estetiska Gymnasium, Dans- och Cirkushögskolan, Indisk Dansakademi och Mosaikteatern.

14.40-15.40 Är de som är intresserade välkomna att prova på kontakt-improvisation med Ralf Jaroschinski från DOCH på Riksteatern, Hallundavägen 30, Norsborg. Det är begränsade platser så anmäl dig här.

Dans på röda linjen är ett nystartat nätverk som består av en rad organisationer som arbetar med dansutveckling utmed den röda linjen. Tanken är att synliggöra dansen som redan finns och göra den mer tillgänglig för framförallt ungdomar. Här kan du läsa mer vilka parter som ingår

Dansens dag firas varje år internationellt den 29 april. Den etablerades 1982 av International Dance Committee, ITI-Unesco.  Datumet är Jean-Georges Noverres födelsedag. Noverres var en förnyare av balettkonsten. Initiativet till att fira Dansens dag i Sverige togs av Svensk Danskommitté inför Kulturhuvudstadsåret 1998. Sedan dess är Dansens dag den 29 april en årligen återkommande manifestation för att ge dansen särskild uppmärksamhet.

Här kan du läsa mer om ReAct! 

Här ser du en flyer.

För mer info kontakta danskonsulent Åsa Fagerlund, asa.fagerlund@sll.se, 072-4509370

foto: Einar Kling-Odencrants