Skapa dans Stockholm 2019

1 oktober 2019

I lördags arrangerades Skapa dans Stockholms regiontävling på Dansens Hus i Stockholm. Tio bidrag med egenskapad koreografi tävlande om första priset som är att gå vidare till riksfinalen på Riksteatern den 2/11. Det har varit ett väldigt stort intresse och flera grupper kom inte med p g a det stora trycket. Över trettio ungdomar från olika kommuner var med och visade sina koreografier. Dansstilarna varierade och vi såg bland annat indisk dans, modern dans, jazz, popping, hiphop och det fanns allt från solon till sex dansare på scen. Eftersom detta var sjunde gången som Skapa Dans arrangerades i Region Stockholm så kunde vi se att nivån var väldigt hög. Detta konstaterade även den emininenta juryn betående av Dansens Hus egen Maria Härenstam, koreograferna Camilla Ekelöf och Alexander Dam samt  förra årets vinnare Anna Furustam och Frida Onn Åström. 

Publiken fick rösta på sin favorit och publikens pris gick till Chaos Krew från Solna Kulturskola med sitt bidrag 7 Moods.
Tillslut enades juryn om att ge två bidrag juryns hedersomnämnande. Det gick till YOURZ TRULY med Words of women med motiveringen:

”Genom empowerment och energi griper bidraget tag i publiken.Juryn vill också lyfta gruppens utveckling och fantastiska inlevelse.”

Det gick även till Elin Huusmann/Varför?

”Med ett mod att våga vara naken lyfter bidraget genom explosivitet musikalitet och enastående inlevelse. ”

Vinnare i Skapa dans Stockholm 2019 blev det gnistrande bidraget Representation med DesiVibes. Motiveringen löd:

”Med precision uti fingerspetsarna äger bidraget scenen med stark originalitet och dansglädje. ”

Tusen tack alla unga dansare och koreografer som ger oss stora förhoppningar inför en koreografisk framtid! Tack även Jelnek som skapade discomagi i pausen och Lovisa Wallerström som var vår konferencier!

Här kan du se en trailer.

Vi vill också tacka Dansens Hus, Botkyrka kommun, Täby kommun, Sundbybergs stad samt Solna kulturskola och Kulturskolan Stockholm.