ZebraDagen

22 februari 2019

Eftermiddagen den 22 mars fylldes Zebradans med förskollärare, arrangörer, danspedagoger och andra intresserade för att ta del av tankar och dans kring kropp, gränser och barn.

Anna Sparrman, professor i tema Barn vid Linköpings universitet, berättade om sin forskning.  Om hur synen på nakenhet har förändrat, hur barn ser på nakenhet i te x konstbilder och hur den pedofila blicken har blivit norm. Vm har makten äver barns kroppar och vem får synas var? Anna berättade om tillfällen där barn har varit med på foton som har väckt starka känslor hos vuxna t ex fotot av Olympia, 6 år. Läs om det här.

Minna Krooks föreställning OBS! Superviktigt! för barn från 4 år tog sedan plats på scen. Med humor och viga kroppar ställdes frågor som; Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Minna Krook berättade om hur föreställningen arbetades fram genom att utforska gränser och fundera över vad som verkligen är viktigt här i livet och att vilja vaska fram en "livsvisdom" att dela med sig av. Se en trailer här.

My Gren som är ZebraDans egen danspedagog fick upp alla besökare på dansgolvet för att pröva både olika bokstäver i kroppen och att skulptera kroppsskulpturer i par. Det avslutades med en stor maskinskulptur med både ljud och rörelse och engagemanget från besökarna var fantastiskt! Här hittar du till ZebraDans hemsida

Slutligen visas DIS dansfilm med barn på scen. Vad händer när professionella dansare och barn arbetar tillsammans i en föreställning? Har vi i Sverige en annan syn än t ex i Frankrike? Varför väcker viss kontakt mellan barn och vuxna starka känslor? Hur kan koreografen skapa förtroende och jämlikhet på scen? Frågorna är många fler än svaren. Men vi fortsättar att ställa oss dem och och fortsätter att diskutera.

Tack alla ni som kom!

Här kan du se klipp från olika danskompanier som arbetar med barn:

Men and Girl Dansce/Fevered sleep

Horses/Kabinet K

Enfant/Boris Charmaz

Intervju med Boris Charmatz

 

Dagen arrangeras av ZebraDans och DIS/Dans i Stockholms stad och län.