Community dans-möte maj 2018

Den 28 maj träffades Community dans-nätverket som består av danskonstnärer främst från Stockholms län  och Västra Götaland för att dela erfarenheter, diskutera utmaningar och höra föreläsare från olika organisationer.

Först ut var Jessika Nordström Sikkar från Postkodstiftelsen som berättade om stöd och kriterier för ansökan till stiftelsen.
Här kan du läsa mer om dem.
Därefter presenterade Haris Agic projektet Kompetenscenter för Kultur och hälsa som efter sommaren blir en permanent verksamhet.
Här kan du läsa mer om dem.
Måns Erlandson är en av danskonstnärerna i nätverket och  undervisar en kurs på Karlstads universitet i  communitydans. Han berättade om olika svårigheter som studenterna möter vad det t ex gäller förankring av projekten.
Här kan du läsa mer om kursen.
Under eftermiddagen diksuterade nätverket vilka utmaningar en kan möta i arbetet med community dans? Hur kan en se på arbetet med kritisk blick för att bli ännu bättre? Den australiska organisationen RISE har skrivit 10 råd till konstnärer som vill arbeta med flyktingar.
Här kan du läsa råden.

Eva Bojner Horwitz

Den 29 maj arrangerade DIS en inspirationsdag om community dans för både dansutövare, arrangörer och organisationer i samarbete med Kultur i Väst.
Först ut var Dr Eva Bojner Horwitz, associerad professor i socialmedicin som gav oss argument, evidens, inspiration och hopp om dansens kraft. Eva är också kulturhälsoforskare, specialiserad inom psykosomatisk medicin och medgrundare av och utbildningsansvarig vid Centrum för social hållbarhet, CSS vid Karolinska Institutet i Stockholm, forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap KI samt vid Institutionen för Folkhälsa och vårdvetenskap Uppsala universitet.

Lyssna här om du vill veta mer.

Heidi Mettiäinen

Under inspirationsdagens eftermiddag delade tio danskonstnärer/grupper med sig av communitydans-projekt med olika målgrupper. Heidi Mettiäinen berättade om sitt projekt med dans och stroke-patienter.

Läs mer här.
Här kan du läsa mer om Humledans och Heidis verksamhet

Avart Dans och Rörelse

Avart Dans och Rörelse berättade om sitt projekt Lonely Riders som har tre ben, community dans, föreställningar och forskning. Projektets tema är ensamhet och de har flera målgrupper som äldre, nyanlända och barn. Projektet har bl a stöd av Lekfrämjandet.
Äldre i Österåkers kommun hade under våren möjlighet att träffas och dansa tillsammans med Avart för bättre hälsa och ökad gemenskap. På Träffpunkt Solgården i Åkersberga utforskade de dansens möjligheter tillsammans.
Här kan du se en film från projektet.
Här kan du läsa mer om Avart

Dans för Parkinson

Community dans-dagen fortsatte med Dans för Parkinson, Balettakademien med danskonstnärerna Åsa N Åström och Åsa Elowson som hade med sig sina dansare Kerstin Nordmark och Bengt Stegerud. De visade några övningar och Kerstin och Bengt gav exempel på varför dansen fungerar på så många plan för en person med Parkinsons skjukdom.
Här kan du läsa mer om dem.
Här kan du se en film med Kompani Parkinson.
Här är en film om Dans för Parkinson

 

Veera Suvalo Grimberg

Veera Suvalo Grimberg från Kompani SPINN fortsatte community-dagen. De är ett internationellt kompani med dansare med och utan funktionsvariationer. De vill utmana stereotyper kring vad dans är och kan vara. Det handlar om olika kroppar  och nya sätt att skapa och presentera danskonst.

Här kan du läsa mer om dem.

Women connected/Kultur i Väst

Anna Åkerström och Tina Andersson, danskonsulenter i Västra Götaland som också är våra samarbetsparter i communitydans-nätverket berättade om projektet Women connected. De har samarbetat med Biskopsgården i Göteborg och där har koreograferna Kaat Zoontjens och Inez Schatz från Holland arbetet. De har mångårig erfarenhet av att jobba med kvinnor, som till vardags inte arbetar konstnärligt. Utgångspunkten för arbetet var kvinnornas egna berättelser, berättelser som oftast vare sig hörs eller syns, men som är en viktig del i den kulturella väven i ett samhälle. Under workshops samlades personliga berättelser in. Det blev en föreställning, där musik, dans och berättande gav oss en bild av kvinnor i Göteborg vi kanske inte vet så mycket om, som sällan kommer till tals – och som vi aldrig sett på en scen.
Här kan du läsa mer om projektet.

Jenny Franke

Jenny Franke berättade om två projekt med blandade åldrar i Gnesta och Oxelösund i samarbete med Scenkonst Sörmland. Med samtida dans och folkmusik mötte hon personer mellan 7-83 år som tillsammans skapade föreställningar utifrån sig själva.

Läs mer här.

 

Tag plats/ Micke Strid

Även Micke Strid kom till community dans-dagen och delade med sig av projektet Ta plats som initierades av Scenkonst Sörmland. Sex äldre kvinnor i Strängnäs skapade med hjälp av Micke en föreställning om sina liv och om att ta plats. I föreställningen framfördes nyskriven musik av Jon Fält, Lisa Rydberg, Putte Johander.

Här kan du se filmen om projektet:

Cyntia Botello

Även ett projekt från Region Jönköpings län presenterades på community dans-dagen. Cyntia Botello har arbetat med dans och skapande i Tranås framförallt med kvinnor och barn. De har fått möta många olika dansstilar som Bollywood, streetdans och västafrikansk dans.

Läs mer här.

Räserbyrån

Räserbyrån med Per Sacklén och Katarina Eriksson har haft ett projekt med Matteus förskolor i Stockholms stad. Barngrupper fick möta olika samtidskonstnärer inom dans, bild och musik. De har använt ett undersökande, relationellt och empatiskt förhållningssätt där de genom rörelse och dans öppnade upp för nya perspektiv och förhållningssätt hos barnen. Felice Hapetzeders dokumenterade under projektets gång och skapade en kort film som publiken fick ta del av.

Här kan du läsa mer om Räserbyrån.

ReAct!

Slutligen fick publiken på community dans-dagen igår höra Anton Lejon från ReAct! berätta om hur olika deras projekt Moving City blir beroende på plats och grupp. I Stockholms län har de skapat Moving City i Upplands Väsby och i Orminge, Nacka. 

Här kan du läsa mer om Moving City.