KOKO/Kommunkoreograf 2017

Ingrid Olterman Dans i Upplands Bro

Ingrid Olterman Dans med dansare, musiker, konstnärer, pedagoger och filmare kommer att husera i Kungsängens kulturhus, i Bro huset och på många fler platser i kommunen. Gruppen vill genom nedslag och uppdykanden visa att dansen kan finnas överallt. Ingrid Olterman Dans kommer att dansa med skolbarn och med äldre, tillsammans med dessa grupper görs också dansfilm. Förskolan möter dansen genom verkstäder och föreställningar och gymnasieelever genom kultursommarjobbet. I biblioteken i kommunen visas scenografi och i konsthallen tar gruppens scenograf plats med aktuell konst.

Ingrid Olterman har under våren haft dans med pensionärer i Kulturhuset. Gruppen träffades tre gånger och fick prova på olika sätt att närma sig den samtida dansen. I april startade ett samarbete med biblioteket kring läsning och dans för förskolebarnen; Läsa Röra – en poetisk rörelsetolkning, fritt ur boken Tänk om av Lena Sjöberg. För barn 0-5 år och deras vuxna. Den kommer även att spelas till hösten.

I somras arrangerades sommarjobb för unga dansintresserade under tre veckor som avslutades med en stor föreställning dit allmänheten bjöds in. Dansarna Oscar Frisk och Anna Ehnberg undervisade och höll i den konstnärliga planeringen.

Under hösten hade en ny produktion för de yngre barnen premiär i Kungsängens Kulturhus. Den heter Öar och kan beskrivas som ett installationslaboratorium, med rumsliga och scenografiskt uppbyggda öar vilka är i dialog med varandra dit publiken bjuds in att vara delaktiga i olika möten. Se en trailer här.

Den 21 september medverkade de på Alzeimerdagen och visade sin nya dansfilm som är inspelad under våren med barn och seniorer i Upplands Bro kommun. Här kan du se den!

Kompaniet hann även med att skapa en filmad koreografi för skultpturer och dansare som speglade årstidernas växlingar. Tillsammans med kompositören Sten Sandell och filmaren Helene Berg skapade de ett allkonstverk där konstverken Trashstones 601 och 602 av Wilhelm Mundt spelar en viktig roll. Se filmen här.

Ingrid Olterman Dans hemsida

Projektet stöds av Kulturrådet och Stockholms läns landsting.