Mötesplats Barnkultur

Välkommen till en informell mötesplats för dig som är intresserad av vad som händer inom kulturområdet för barn och unga! Inbjudna gästföreläsare berättar om nyskapande projekt, nyheter inom forskningen eller om spännande verksamheter inom olika kulturområden. Mötesplatserna börjar med mingel och fika. Mötesplatserna är ett samarbete mellan Länsmusiken i Stockholm, Dans i Stockholms stad och län (DIS) samt Centrum för barnkulturforskning.

 Fri entré, men föranmäl gärna till

Måndag 1 oktober kl 17.00 – ca 18.00

Se spelet!

Förhoppningar och farhågor om datorspelande som barnkultur.
Digitala spel är en stor del av vår barnkultur och nya sätt att ta del av spelen utvecklas ständigt. Björn Sjöblom, fil dr och studierektor på avdelningen för barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, berättar om de farhågor och förhoppningar som detta för med sig. Han kommer att diskutera de uttryck som spel tar sig i barns liv, både på och utanför skärmarna. Att spela och titta på spel på Youtube är en sådan sentida utveckling, där barn positioneras som allt ifrån aktiva producenter till passiva åskådare.  Formerna för barns deltagande i denna digitala kultur kommer särskilt att uppmärksammas.

Clara Schumannsalen, Musikaliska, Nybrokajen 11
Mingel och fika från 16.30

foto: Anna Gerdén

Måndag 26 november kl 17.00 – ca 18.00 

Barn och ungas filmskapande i skolan

Film är ett språk som talas i hela världen. En unik kombination av ord, bilder, rörelse och ljud med fantastiska möjligheter till kommunikation. Vi behöver inte kunna kommunicera med samma ord för att förstå varandras filmberättelser. Tidigare var filmskapare någonting otillgängligt och komplicerat men i och med dagens teknik såsom smartphones och surfplattor har det på några år blivit enkelt och tillgängligt för nästan alla. Denna mötesplats handlar om hur vi tar vara på denna fantastiska möjlighet i skolan. Vad händer när våra barn och unga från tidig ålder kan göra sin röst hörd genom filmskapande? Mediepedagogerna från Den Pedagogiska Designbyrån berättar mer om sina metoder och erfarenheter av filmskapande i skolan. De har sedan 2010 frilansat i många olika filmprojekt på skolor, museer och filmfestivaler, både i och utanför Sverige.

OBS! lokal: Stallet, Stallg 7 (runt hörnet på Musikaliska)
Mingel och fika från 16.30

foto: Frida Lindberg/ Den Pedagogiska Designbyrån