Om Skapa dans

Skapa dans är en möjlighet för dig som gillar att skapa din egen dans och koreografera själv eller tillsammans med andra. Alla danstilar är välkomna. Du som tävlar ska vara född mellan -97 och -03 och vara skriven i Stockholms län. Dansen ska vara minst 3 min och max 4,5 min. 

Skapa Dans vill uppmuntra till ett eget dansskapande hos unga och visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och kunnande som finns. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik så kan ungdomar på olika nivåer och med olika dansstilar vara med.  

Skapa Dans startades först i Uppsala län och består nu av tolv regioner i Sverige där varje region har sin egen tävling varje år. Dansstycket som går vidare från den egna regionen får åka på riksfinalen som har arrangerats på olika platser i landet varje år.  Sedan 2015 arrangeras den i samarbete med Riksteatern i Hallunda, Botkyrka. Under tre dagar får ungdomarna ta del av workshops, se dans på Dansens Hus, träffa dansutbildningar och uppträda. Första priset är en heldag med Cullbergbaletten.

Här kan du läsa mer om Riksfinalen 2017

DIS har arrangerat Skapa dans under sju år i Stockholms län och byggt upp ett nätverk av fritidsgårdar, kulturskolor, ungkulturhus och kommuner som bildar en arbetsgrupp som i sin tur arbetar ut till ungdomar i den egna kommunen. Skapa dans-tävlingen har tidigare år arrangerats i Botkyrka, Vallentuna, Spånga Tensta, Nacka men det har varit med deltagare från hela Stockholms stad och län. De som är med arrangörer i Skapa dans i år är: Botkyrka, Sollentuna, Solna, Lidingö, Haninge, Huddinge, Spånga Tensta SDF, Lidingö, Täby och Kulturskolan Stockholm.

Följ oss på Facebook/Instagram: Skapa Dans Stockholm

foto: Maryam Barari