Om Skapa dans

-koreografitävling för unga mellan 14-22 år

Skapa dans för deltagare

Skapa dans är en kreativ möjlighet för dig eller din dansgrupp att skapa koreografi på egen hand. Du som tävlar ska vara född mellan -97 och -05 samt vara skriven i Stockholms län. Alla dansstilar och dansgenrer är välkomna. Nu är 2019 års tävling redan genomförd.

Läs mer om 2019 års tävling här.

Information om tävlingen:

  • Dansen ska vara minst 3 minuter och max 4,5 minuter lång.
  • Max 6 deltagare per dansgrupp.
  • Tid och plats: 28 september 2019 på Dansens Hus Lilla scen, Barnhusgatan 12-14.

Vinnaren utses av en jury och får tävla vid riksfinalen på Riksteatern i Hallunda den 2 november.
Skapa dans vill uppmuntra till ett eget skapande och visa på den fantastiska kompetens som finns hos unga med intresse för dans. Tävlingen betonar deltagarnas scennärvaro och personliga tolkning, vilket syftar till att lyfta olika sorters kunnande inom dans och koreografi.

För med info:
asa.fagerlund@sll.se, tel. 072-450 93 70

Skapa dans arbetsgrupp för kommuner, samordnare och pedagoger
DIS har arrangerat Skapa dans under sju år i Stockholm. I projektet verkar en arbetsgrupp bestående av fritidsgårdar, kulturskolor, ungkulturhus och kommuner från hela länet. Tillsammans arbetar dessa för att nå ut till dansintresserade ungdomar i sina regioner. Arbetsgruppen samordnas av DIS/Dans i Stockholms stad och län och ses vid ett par tillfällen per termin.

Som medlem i arbetsgruppen bidrar din organisation med en nyckelperson, vilken deltar vid planeringsmöten inför genomförandet av Skapa dans i Stockholms län. Nyckelpersonen är med fördel någon som kan föra en dialog lokalt bland dansintresserade ungdomar, och på plats i er kommun arbeta för att information om projektet sprids.

Genom medlemskap i arbetsgruppen får er kommun/du som samordnare eller pedagog:

  • Möta och utbyta erfarenheter med andra organisationer som erbjuder dans i sin verksamhet.
  • Synas i samband med marknadsföring av projektet, genom tryckmaterial och DIS digitala kanaler.
  • Möjlighet att erbjuda lokalt baserade ungdomar möten med aktuella koreografer och dansare, genom coachning och workshops i dans.
  • Inflytande på planeringsarbetet för projektet.

I Stockholms län har Skapa dans tidigare arrangerats i Botkyrka, Vallentuna, Spånga Tensta och Nacka, med tävlanden från hela länet. De som är medarrangörer i Skapa dans 2019 är: Botkyrka,Täby och Sundbyberg.

Skapa Dans startades först i Uppsala län och består nu av tolv regioner i Sverige där varje region har sin egen tävling varje år. Dansstycket som går vidare från den egna regionen får åka på riksfinalen. Sedan 2015 arrangeras den i samarbete med Riksteatern i Hallunda, Botkyrka. Under tre dagar får ungdomarna ta del av workshops, se dans på Dansens Hus, träffa dansutbildningar och uppträda. Första priset är en heldag med Cullbergbaletten.

Här kan du läsa mer om regiontävlingen 2018

Följ oss på Facebook/Instagram: Skapa Dans Stockholm

foto: Maryam Barari