Skapa dans –Koreografitävling för unga mellan 14-22 år

Under lördagen den 28 september hade vi äran att få inta Dansens Hus med Skapa Dans! Tio koreografer/danskompanier från olika delar av länet fyllde Lilla scen med koreografier i olika stilar som streetdans, samtida dans, indisk dans och modern jazz.  Kvällens konferencier Lovisa Wallerström från JELNEK, lotsade publiken genom kvällen med sin egen koreografiskola. På så vis fick alla sätta sig in i de kriterier som juryn förhåller sig till som t ex sceniskt helhetsintryck och orginalitet. Sedan fick publiken lägga sin röst på det bidrag som de tyckte var mest intressant. De som vann Publikens pris var Chaos Krew  från Solna Kulturskola med sin imponerande streetkoreografi 7 Moods!

Under pausen skapade JELNEK ett discoinferno där de lärde ut rörelser till publiken. Därefter kunde alla hänga på och dansa med glitter, härlig musik och massor av moves. 

Juryn bestod av Maria Härenstam/Dansens hus, Frida Onn Åström och Anna Furustam som var förra årets vinnare, Alexander Dam och Camilla Ekelöf, koreogafer och dansare. De hade långa, respektfulla och utmanande samtal om vem som skulle tilldelas första priset och juryns hederspris. Men eftersom årets tävling bestod av väldigt många koreografier med hög kvalitet kom de fram till att dela ut två hederspris.

Juryns första hederspris gick till  YOURZ TRULY med Words of women. Motiveringen löd:
”Genom empowerment och energi griper bidraget tag i publiken.Juryn vill också lyfta gruppens utveckling och fantastiska inlevelse.” 
Stort grattis till YOURZ TRULY som var med för tredje året i rad!

Juryns andra hederspris pris gick till Elin Huusmanns koreografi för sex dansare Varför? med motiveringen:
”Med ett mod att våga vara naken lyfter bidraget genom explosivitet musikalitet och enastående inlevelse. ”
Stort grattis till ett fantastisk välkomponerat stycke!

Juryns första pris gick till DesiVibes med koreografin Representation med motiveringen:
"Med precision uti fingerspetsarna äger bidraget scenen med stark originalitet och dansglädje."
Stort grattis till DesiVibes med de två koreograferna Sofia Balasundaram och Saloni Bashkar samt dansarna Sandra Sivadasan och Shwetha Rajesh som går vidare till Riksfinalen i Hallunda den 2 november kl.16.00.
Varmt välkomna dit för att se dem framföra sitt stycke Representation igen. 

Tusen tack alla fantastiska unga dansare och koreografer för i år! Extra tack till Dansens Hus för årets samarbete!

Foton ovan av Jennifer Drotz Ruhn

Här kan du läsa mer om Skapa Dans

Här nedan ser du en trailer från Skapa dans Stockholm 2019. Filmare: Linnea Haupt