Skapa dans – Koreografitävling för unga mellan 15-21 år

Den 7 oktober arrangerades koreografitävlingen Skapa dans för unga mellan 15-21 år från hela Stockholm. Åtta grupper och koreografer med sammanlagt 22 ungdomar deltog. Det var en väldigt hög både konstnärlig och teknisk nivå och juryn hade det inte lätt! Koreografierna bjöd på afrobeat och olika typer av samtida dans med intensivitet, komik och scennärvaro. Juryn bestod i år av Linn Fletcher förra årets vinnare, Maria Härenstam/Dansens Hus, Conny Jansson /dansare och koreograf Rytm Bá och Jonna Hökengren/dansare och koreograf i L.A.C. Konferencier var  Emelie Empo Enlund från performancekollektivet JUCK och i år kunde publiken njuta av cikrusakter av Jonathan Morell och Kompani Tofs i pausen. Som mellanakt visade LDC från Lidingö sitt vinnande bidrag från Danskarusellens tävling under våren. Läs mer och anmäl dig till Danskarusellen här.

De som publiken utsedde till sin vinnare för publikens pris var stycket Jag tappar hakan när jag ser dig av koreografen Evelina Jacobson Potenciano. Dansare förrutom Evelina var Cornelia Andersson, Isabella Holmström och Ida Rastbäck. 

Hederspriset gav juryn till William Nylind med stycket A dancer´s song med motiveringen; "Med estetisk finess och starka, visuellt vackra element vilar koreografen i modiga bilder"

Första priset fick Maja, Ella och Judith med "We should get to know each other" med motiveringen: "Med sug i blicken fångar dansarna in publiken i en väldigt samtida performance" 

Stort grattis till er alla! Vill ni se första pristagarna tävla i Riksfinalen så är ni välkomna till Riksfinalen på Riksteatern i Hallunda den 4/11 kl.16.00. Här kan ni se facebooksidan där ni ser eventet:
https://www.facebook.com/skapadansriksfinal/

Vinnarna vann också biljetter till Dansens Hus som har sponsrat oss.

Vi tackar också alla våra samarbetsparter; Solna Stad, Lidingö Stad, Vallentuna kommun, Botkyrka kommun, Sollentuna kommun, Huddinge kommun, Nacka kommun, Spånga Tensta SDF, Kulturskolan Stockholm. Tack även till Dieselverkstaden och vår ljussättare och tekniker Lasse Liljegren.

Längst ner kan du se en trailer från Skapa dans Stockholms regionstävling 2017!

Här kan du läsa mer om Riksfinalen 2017

Här kan du läsa mer om Skapa dans:

Skapa Dans är en koreografi-tävling för unga mellan 15-21 år. Skapa Dans vill uppmuntra till ett eget dansskapande hos unga och vill visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och kunnande som finns. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik så kan ungdomar på olika nivåer och med olika dansstilar vara med.  Dans-skaparna får även coachning av en professionell koreograf och träffa andra ungdomar som brinner för dans.

Skapa Dans startades i Uppsala län för över 10 år sedan och består nu av tolv regioner i Sverige där varje region har sin egen tävling varje år. Dansstycket som går vidare från den egna regionen får åka på riksfinalen som har arrangerats på olika platser i landet varje år.  Sedan 2015 arrangeras den i samarbete med Riksteatern i Hallunda, Botkyrka. Under tre dagar får ungdomarna ta del av workshops, se dans på Dansens Hus, träffa dansutbildningar och uppträda. Första priset är en heldag med Cullbergbaletten.

DIS har arrangerat Skapa dans under fem år i Stockholms län och byggt upp ett nätverk av fritidsgårdar, kulturskolor, ungkulturhus och kommuner som bildar en arbetsgrupp som i sin tur arbetar ut till ungdomar i den egna kommunen. Skapa dans-tävlingen har tidigare år arrangerats i Botkyrka, Vallentuna, Spånga Tensta men det har varit med deltagare från hela Stockholms stad och län. De som är med arrangörer i Skapa dans i år är: Botkyrka, Sollentuna, Solna, Lidingö, Vallentuna, Huddinge, Nacka, Spånga Tensta SDF och Kulturskolan Stockholm.

Om du går vidare till riksfinalen så är den på Riksteatern, Hallunda under v.44.

Facebook/Instagram: Skapa Dans Stockholm

Här kan du se en trailer från riksfinalen 2016.

Här nedan ser du en trailer från alla dansbidrag som var med 2017, filmare: Linnea Haupt