Skapa dans –Koreografitävling för unga mellan 15-21 år

Under lördagen den 29 september hade vi äran att få inta Dansens Hus med Skapa Dans! Åtta koreografer/danskompanier från olika delar av länet fyllde stora scen med koreografier i olika stilar som dancehall, afrobeat, streetdans, samtida dans och  modern jazz.  Kvällens konferencier Lovisa Wallerström från JELNEK, lotsade publiken genom kvällen med sin egen koreografiskola. På så vis fick alla sätta sig in i de kriterier som juryn förhåller sig till som t ex sceniskt helhetsintryck och orginalitet. Sedan fick publiken lägga sin röst på det bidrag som de tyckte var mest intressant. De som vann Publikens pris var TGDC med sin imponerande streetkoreografi Day ´n Night. En som röstade på TGDC uttryckte sig så här:

"De var bäst! Bra scennärvaro, rysningar på kroppen, fångade uppmärksamhet, och budskapet nådde ut till publiken, mycket bra koreografi"

Under pausen skapade JELNEK ett discoinferno där de lärde ut rörelser till publiken. Därefter kunde alla hänga på en Dans-Följa John som slutade med glitter, härlig musik och massor av dans. 

Juryn bestod av Maria Härenstam/Dansens hus, Ella Östlund, Maja Grimsted och Judit Tena som var förra årets vinnare, Björn Säfsten och BamaBam Frost, koreogafer och dansare. De hade långa, respektfulla och utmanande samtal om vem som skulle tilldelas första priset och Juryns hederspris. Men till slut kom de fram till att Juryns hederspris går till A.T.O dance crew med Ehwenode Chukwemeka Kenneth. Motiveringen löd:

"I sin praktik bryter koreografen konventioner av vad koreografi kan vara. Genom intensiv närvaro sugs publiken in i ett detaljrikt rörelsespråk."

Stort grattis till Kenneth som är med för andra året i rad!

Juryns första pris gick till Anna och Frida som går Kulturskolans avancerade program på Kulturskolan Stockholm med motiveringen:

"Med ett öppet och sårbart rörelsespråk fyllt av detaljer fångade verket juryns hjärta. Verket var dansat och komponerat med omsorg, intimitet och inlevelse."

Stort grattis till Anna och Frida som går vidare till Riksfinalen i Hallunda den 3 november kl.16.00. Varmt välkomna dit för att se dem framföra sitt stycke "Touch" igen.

Foton ovan av Jennifer Drotz Ruhn

Tusen tack alla fantastiska unga dansare och koreografer för i år! Extra tack till Dansens Hus för årets samarbete!

Här kan du läsa mer om Skapa Dans

 Här nedan ser du en trailer från alla dansbidrag som var med 2018 filmare: Linnea Haupt