Skapa Dans Riksfinal

 

2017 års Riksfinal gick av stapeln den 4/11 kl.16.00 på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Det var 11 regioner/län som skickade sina regionala vinnare; Jönköping, Sörmland, Västernorrland, Stockholm, Uppland/Västmanland, Örebro, Skåne, Halland, Östergötland, Dalarna/Gävleborg och Norrbotten/Västerbotten. 

28 ungdomar samlades den 2/11 för  tre dagar av Skapa Dans-inspiration. Först på programmet var studiebesök på Balettakademin och workshop med Daniel Rörström, streetdanslärare. På kvällen begav sig alla till Kulturhuset/Stadsteatern för att se Fredrik "Benke" Rydmans föreställning Because I`m worth it.

Den 3/11 fortsatte dagarna på Riksteatern och improvisationsworkhops med Bam Bam Frost, danskonstnär.  Därefter sattes ljus och ungdomarna kunde repetera samtidigt som de kunde besöka vår helpdesk för att få tips och råd om utbildningar, hur de kan söka bidrag och utvecklas som koreografer.  Lördagen bestod av förberedelser, genrep och tillslut själva Riksfinalen Skapa Dans. 

Konferenciern var Lovisa Wallerström och i pausen anordnade Botkyrka kommun Danceoke, Danskarusellens vinnare 101% från Örebro och Navys från Uppsala dansade sina vinnande akter.  Skapa Dans vinnaren 2016, Liza Tegel visade sitt nya stycke Billy med fantastiska dansare från Härnösands folkhögskola. 

Juryn bestod av Tarika Wahlberg/JUCK, Signe Landin/ f d danskonsulent, Fredrik Benke Rydman/House of Shapes och Jane Hopper, konstnärlig koordinator i Cullbergbaletten och de hade ett tufft jobb. Det var väldigt hög nivå på de tävlande men till slut enades juryn om att ge juryns hederspris till Jönköping och stycket The real heroes med motiveringen:

"Med kraft, mod och övertygelse kan ni flytta berg. Ni har en smittande positiv energi, tappa aldrig den!"

Första priset gick till Västernorrland och stycket Reminiscence med motiveringen:

"Med en stark och konsekvent berättandeform kastas vi rakt in i stycket. På ett överraskande och originellt sätt håller koreografen oss kvar i sin visuella värld."

Publiken fick även rösta fram sin vinnare och flest röster fick Östergötland och stycket Proletär.

Hela Skapa dans avslutades med middag som Riksteatern bjöd på. En fantastisk helg med framtidens koreografer!

Arrangör för Skapa Dans riksfinal är SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling i samarbete med Riksteatern.

  

 foto: Maryam Bakari, Film: Linnea Haupt