Skapa Dans Riksfinal

 

2016 års Riksfinal gick av stapeln den 5/11 kl.16.00 på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Det var 11 regioner/län som skickade sina regionala vinnare; Jönköping, Sörmland, Västernorrland, Stockholm, Uppland/Västmanland, Sydost, Skåne, Halland, Östergötland Gävleborg och Västerbotten. 

28 ungdomar samlades den 3/11 för  tre dagar av Skapa Dans-inspiration. Först på programmet var studiebesök på Dans och Cirkushögskolan och workshop med två studenter från dansarutbildningen. Den 4/11 fortsatte dagarna på Riksteatern med workhops med Linda Adami, frilansande dansare och pedagog och Daniel Rörström från Balettakademien. Därefter sattes ljus och ungdomarna kunde repetera samtidigt som de kunde besöka vår helpdesk för att få tips och råd om utbildningar, hur de kan söka bidrag och utvecklas som koreografer. På kvällen såg alla Cie C de la B på Dansens Hus. Lördagen bestod av förberedelser, genrep och tillslut själva Riksfinalen Skapa Dans. 

Konferenciern var Lovisa Wallerström och i pausen anordnade Botkyrkas K-popgrupp SÖK danceoke och William Nylind dansade sitt solo Det börjar med mig. Skapa Dans vinnaren 2015 Nils Göranzon visade sitt stycke SPRING! med 14 fantastiska dansare. 

Publiken fick även rösta fram sin vinnare och flest röster fick Jönköping  och Ur vatten till land. 

Juryn som bestod av Shirley Harthey Ubilla från dans- och performancegruppen JUCK, Eva Perbrand Magnusson,frilansande danspedagog,koreograf och f d danskonsulent, Lucas Carlsson, dansare och koreograf och Jane Hopper, konstnärlig koordinator i Cullbergbaletten.

Det var väldigt hög nivå på de tävlande men till slut enades juryn om att ge juryns hederspris till Oscar Enqwist från Halland med motiveringen:

"Stort uttryck i en begränsad yta med en fin musikalitet där dansarens kroppsliga färdighet fick träda fram"

Första priset gick till Liza Tegels solo Boy on a dolphin med motiveringen:

"Med en förlängd rumslig aspekt lyckades dansaren erövra juryns närvaro genom att på ett tydligt sätt öppna upp sitt konstnärskap i total helhet genom kropp, rörelse, tystnad, musik och kostym. "

Här kan du se en trailer med alla bidragen

Arrangör för Skapa Dans riksfinal är SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling i samarbete med Riksteatern.

Här kan du läsa om de 11 bidragen 

Facebook

 foto: Linnea Haupt, Åsa Fagerlund